HIV/SIDA (AIDS), ITS (BTS)

Testul HIV
Home
HIV, AIDS (SIDA) - statistici
Sondaj de opinie
HIV, SIDA
ITS (Infectii cu Transmitere Sexuala)/BTS (boli cu transmisie sexuala)
Caile de transmitere ale HIV
Estimarea riscului contaminarii cu HIV sau BTS
Testul HIV
Profilaxie post-expunere la HIV
Terapii anti HIV
SAFE SEX, SAFER SEX
PREZERVATIVE
Legislatie
Contact/Forum
Bibliografie
Webmaster

Cind este cazul sa se faca un test HIV?
Metode de testare pentru depistarea virusului HIV
Rezultatul testului HIV
Interpretarea rezultatelor testului HIV

Centre de testare in Timisoara
 
 • Spitalul de boli infectioase "DR. V. Babes (pentru adulti si copii)
 • Clinica III Pediatrie "L. Turcanu" (pentru copii)
 • Directia de Sanatate Publica (SANEPID)
 • Centrul de transfuzii
 • Policlinici private (unele)

TESTUL HIV

TESTUL HIV

 

Problema testarii HIV se pune in cazul in care oamenii se tem ca s-ar fi putut infecta cu HIV din in cauza ca :

 • Au interactionat cu un mediu in care au fost expusi riscului infectarii cu HIV
 • Doresc sa faca sex neprotejat
 • Doresc sa clarifice anumite riscuri de infectie
 • Au anumite simptome care ar putea aparea si in cazul infectarii cu HIV si a caror cauza ar trebui clarificata de doctor.

Inainte e a face un test HIV pacientul ar trebui sa-si clarifice urmatoarele intrebari:

 • A existat intr-adevar un risc de contaminare?
 • Ma deranjeaza mai mult incertitudinea decat un raspuns pozitiv la test?
 • Voi fi capabil sa suport psihic un raspuns pozitiv la test?
 • Care sunt posibilitatile de tratare pentru oamenii cu HIV si SIDA?

 

In testarea HIV cele mai frecvent utilizate teste sunt cele indirecte, care dovedesc prezenta anticorpilor anti-HIV: testul ELISA, testul WESTERN BLOT si reactia de Imuno-flourescenta. Pe langa acestea exista si teste directe, care identifica virusul in sange: PCR- „Polymerase Chain Reaction“, adica, identificarea acidului nucleic viral.

Dupa infectarea cu HIV in organism are loc o rectie a sistemului imunitar in care se produc anticorpi impotriva virusului.

Acest proces incepe la 2-3 saptamani dupa ce virusul a patruns in organism si dureaza in general pana la 12 saptamani. Abia dupa aceasta perioada este recomandabil sa se solicite efectuarea unui test. Daca la testul HIV se decopera prezenzta anticorpilor, rezultatul este „pozitiv“.

In cazuri destul de rare formarea de anticorpi poate dura pana la 6 luni. De aceea cei care au fost expusi unui risc mare sau doresc sa aiba siguranta deplina a faptului ca testul este intr-adevar negativ pot solicita repetarea acestuia dupa 6 luni.

Pentru descoperirea anticorpilor anti-HIV se va proceda la aplicarea testului ELISA (cel mai frecvent folosit). Acest test este foarte sensibil, astfel ca pentru evitarea unor reactii false se recomanda efectuarea a doua teste, diferite unul de celalalt. Precizia lui este de aproximativ 99%.

 • In cazul in care in urma aplicarii testului ELISA nu se gasesc anticorpi anti –HIV rezultatul este negativ, el putand fi impartasit pacientului.
 • Daca in urma testului se gasesc anticorpi, atunci rezultatul este pozitiv. Rezultatul nu poate fi insa impastasit pacientului decat dupa o verificare cu un alt test. Aceasta se face printr-un test de confirmare si mai exact – in general WESTERN BLOT.

Daca si in urma aplicarii acestui test se descopera anticorpi, rezultatul suna „HIV-pozitiv“.In cazul in care prin acest test nu se descopera anticorpi anti- HIV rezultatul e „HIV- negativ“. Abia in urma confirmarii prin testul Western Blot i se aduce la cunostinta pacientului faptul ca este „HIV-pozitiv“

Rezultatele nu sunt insa intotdeauna clare , adica pozitive sau negative ci se mai intampla ca ele sa fie incerte sau nedeterminate. In aceste cazuri se procedeaza la repetarea testului dupa o perioada de timp.

In S.U.A, in situatii speciale, se practica aplicarea testelor rapide a caror rezultat este dat dupa 10 minute.

Testul PCR este folosit numai in cazuri speciale. Pentru pacientii care isi manifesta dorinta de a afla in faza asimptomatica un rezultat, chiar daca el nu este inca sigur, trebuie specificat ca testul acesta este foarte scump. Pentru ca este un test mult mai sensibil decat cele care cauta prezenta anticorpilor, exista mai multe rezultate „fals pozitive“.

 

Diagnosticul „fereastra imunologica“

Anticorpii pot fi identificati abia dupa trecerea unui anumit timp de la contaminare. Exista o perioada de timp in care unei persoane care este proaspat infectata nu i se gasesc anticorpi in sange. Perioada aceasta de timp poarta numele de „diagnosticul fereastra imunologica“.

In ceea ce priveste intervalul de timp cercetatorii nu au putut cadea inca la un consens. Este atestat faptul ca anticorpii se formeaza deja dupa 6 saptamani, dar in ceea ce priveste certitudinea rezultatului, este recomandabi ca pacientul sa astepte scurgerea celor 3 luni.

 • Recoltarea de sange si testarea acestuia in vederea identificarii anticorpilor anti-HIV nu are voie sa se faca fara acordul pacientului. In caz contrar acest act va putea fi interpretat ca o lezare a drepturilor private. Pentru minori este obligatoriu consimtamantul parintilor.
 • Rezultatul la test trebuie dat intotdeauna personal, nu telefonic sau prin scrisoare.

Un rezultat pozitiv la testul HIV nu inseamna imediat SIDA. Faptul ca cineva este purtator de virus nu inseamna ca este bolnav. Pot trece ani buni pana la aparitia primelor simptome. Chiar si infectata, o persoana poate duce o viata plina de satisfactii.

balon.gif

Pentru informatii suplimentare, trimite-ne un mail sau discuta in forumul nostru ce te intereseaza.